Sympatis grupper

God fortsättning på våren 2021!

Som bäst träffas vi endast utomhus och på den digitala plattformen Zoom.

Med tanke på Covid-19-smittorisken följer vi fortfarande mycket noggrant myndigheternas restriktioner och anvisningar; Stanna hemma om du har Covid-19 -symptom, håll 2 m avstånd till andra, använd näs-munskydd då då åker kollektivt och även annars då det är svårt att hålla avstånd, undvik stora folksamlingar, desinficera händerna genast då du kommer, innan du äter, innan du går hem och tvätta händerna noggrant då du kommer hem.

Medlemsbladet nr 3 med program för maj, juni, juli och augusti hittar du här uppe till höger.

Medlemmar som uppgett mejladress får även varje fredag ett veckomejl med mera uppdaterad information gällande t.ex. utflykter och virtuella träffar på plattformen Zoom. Det är synnerligen lätt att komma med om man har en dator, läsplatta (s.k. “padda”) eller en smarttelefon med kamera, verksamhetsledaren berättar hur det går till.  Dessutom umgås vi mycket per telefon och i medlemmarnas slutna facebook-grupp, vi brevväxlar också per mejl och sms. Nya medlemmar välkomnas å det hjärtligaste. Bli inte ensam – vi behöver varandra nu mer än någonsin!

År 2021 har vi valt temat “Nätverk, kamratstöd och  meningsfull vardag – trots att världen ej är sig lik”.

Alla är välkomna – det behövs ingen remiss eller diagnos!

Sommarpromenaderna och utflyktsmålen 2021 hittar du i Medlemsbladet nr 3 – välkommen med!

Öppet Hus fortsätter 1.9

Idén är att man ska kunna droppa in på Eriksgatan 8 under eftermiddagen måndag kl. 13-16 (Ancki är värdinna) & onsdag 13:00 -16 (Gun är värdinna) och veta att där finns värd och värdinna på plats, att man kan umgås, läsa tidningar, låna böcker, titta på dvd, använda dator, handarbeta, koka te och kaffe o.s.v.  Ibland har vi pyssel. Varannan måndag har vi i normala fall en sångstund (se nedan under “Allsång med smått och gott”) som tills vidare är inhiberat. Möjligheterna är oändliga och vi hoppas att så många medlemmar som möjligt tar vara på chansen att lära känna nya människor och umgås i vårt vardagsrum på Eriksgatan 8.

NY aktivitet Träffa kompis ute

Träffa kompis ute är en ny aktivitet. Idén är just så enkel som den låter. Det betyder att man komma till Eriksgatan 8 och träffas nere på gatan och sedan tillsammans gå till en närbelägen park för att prata eller bara strosa omkring på stan i sakta mak. Det är ju inte alla som ryms in eller som ens vill sitta inomhus i dessa tider. Men man har i alla fall en bra orsak att göra sig i ordning och komma ut från hemmet en stund då man vet att minst en kompis verkligen väntar på en kl. 14! Samtidigt får man en nypa frisk luft och litet motion även. INGEN förhandsanmälning behövs!

Hantera vardagen: pick nick 21.5. Kursen fortsätter i september 2021

I september fortsätter den populära kursen som heter ”Hantera vardagen”. På kursen lär vi oss tillreda förmånlig och framför allt GOD mat. Kursen arrangeras i Marthaförbundets undervisningskök på Busholmen och leds av hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson. På kursen behandlas aktuella teman som ekologisk hållbarhet, matsvinn och säsongmat men vi kommer också att tala om huslig ekonomi, hygien och hemvård. Kursdeltagarna får gärna komma med egna idéer. Varje tillfälle avslutas med en gemensam måltid som vi själva har tillrett! Ta spårvagn nr 9.

Allsång med smått & gott tar paus, men fortsätter 6.9

Varannan måndag har vi i samband med Öppet Hus i normala fall en sångstund med smått& gott, men nu håller vi PAUS TILLS VIDARE p.g.a. att det anses föreligga en större smittorisk då man sjunger inomhus. Sångstunden leds av Bo. Efter sångstunden vankas det kaffe med gott mellanmål. Flera sångblad finns på kansliet och det är fritt fram att hämta sina egna önskemål. Ingen speciell talang behövs, endast viljan att sjunga.

Läs och lyssna

På hösten 2021 fortsätter gruppen Läs och lyssna under ledning av Rose-Marie. RING till henne innan du kommer för att vara säker på att få plats. Idén till denna grupp kom från Sympatis medlemmar.  I gruppen läser vi tillsammans exempelvis en roman, noveller eller artiklar. Var och en som vill får läsa högt, men det går lika bra att lyssna också. Kaffe bjuder vi på förstås medan vi diskuterar tankar som boken väckt. I bland får vi besök av en författare. Välkommen med när det passar dig! OBS RING INNAN DU KOMMER, för endast gruppledaren + 4 kan samtidigt närvara, se Medlemsblad nr 5 / 2020!

Skriv ditt liv tar paus på våren -21, i stället NY grupp Poesi för psyke

I gruppen “Skriv ditt liv” skriver medlemmarna om sitt liv. Men varför skulle man göra det? Det finns olika orsaker: man kanske vill berätta för sina barn och barnbarn om det liv man har levt, man kanske vill ta reda på vad det är som har gjort en till den människa man är idag, man kanske vill konfrontera de svårigheter som har följt en sedan barndomen, hitta sina knutar och knyta upp dem… En del av livsberättelserna finns nu att läsa i boken “Hitta knuten – fragment och livsberättelser”. Boken finns att köpa för 20 € på Sympatis kansli, men ring innan du kommer, för vi är inte alltid på plats! Under jubileumsåret 2020 gav gruppen ut en ny Hitta Knuten-bok den 10.3! Gruppen har paus på hösten 2020 och på våren 2021.

Poesi för psyke är en ny grupp som startade på hösten 2020 på initiativ av Marika som också är ledare för gruppen.  Idén är att i gruppen läsa en dikt tillsammans och sedan prata om känslor och tankar som den väckte. Poesi och psyke är en öppen grupp som alla kan delta i, man behöver inte alls vara speciellt insatt i poesi för att delta. Allan kan vi ju relatera till egna upplevelser som det kan vara väldigt givande att dela med andra. För att inte tala om hur berikande det är att höra hur andra tolkar en dikt. OBS RING INNAN DU KOMMER, för endast gruppledaren + 4 kan samtidigt närvara, se Medlemsblad nr 5!

Motionseftermiddag på våren 2021

På våren 2021 har vi motion antingen i Gamla kyrkoparken eller på plattformen Zoom. På hösten 2021 hoppas vi kunna fortsätta liksom förr; en fredag i månaden åker vi tillsammans till Helsingegatans Idrottshus för att motionera. Man får välja mellan simning och bowling.  Efteråt dricker vi kaffe på ett café. I Medlemsbladets händelsekalender hittar du mera information. Kom med, kanske hittar du rentav en ny gren som passar just dig! INGEN förhandsanmälning behövs!

Månadsmöte “Medlemsforum”

Vi vill att medlemmarna på Sympati är aktivt med och formar verksamheten. På medlemsforum får medlemmarna komma med önskemål, kritik och frågor angående Sympati, vad som händer och vad styrelsen håller på med. Alltså allas möjlighet att påverka vad som händer här. Goda idéer från medlemmar förverkligas, se den nya gruppen “Läs och lyssna” som startade i januari 2017 och 2Träffa kompis ute” och “Poesi för psyke” vilka båda startade på hösten 2020 !

Vill du bli volontär på Sympati?

Utan våra fina volontärers engagemang och insatser skulle vi inte kunna erbjuda ett så mångsidigt program för våra medlemmar. Men volontären får även själv ut en hel del, det har undersökningar och våra egna enkäter visat. Frivilligarbete har helt enkelt en positiv inverkan på volontärens eget psykiska mående.

Man kan testa först en eller ett par gånger och behöver inte binda sig för lång tid.  Kontakta  vänligen verksamhetsledaren Anne Ahlgren, tfn. 050 446 2974,

Som bäst (i maj 2021) sökes en volontär som minst en gång per månad kan ge dator- och mobiltelefonstöd till medlemmar från och med september 2021!